Sköfde Tändsticksfabrik

(Kallades också Amundstorps tändsticksfabrik)

 

Tillverkningen bestod av långa och kraftiga tändstickor ca 10-12 cm långa och 1 cm breda. Stickorna var svavlade och i buntar av 50 st. omslaget till halva längden med blått karduspapper med påtryckt text Sköfde Tändsticksfabrik. Försäljningen gjordes lokalt och på kringliggande marknader.

 

Så här kan man tänka sig att tändstickorna såg ut


Fabriksstart

Fabriken startades 1861 av Johannes Larsson i en byggnad som tidigare varit bränneri och som fadern till Johannes rustat upp. Huset var byggt i sten och trä med två pannor och hade en yta av 40 – 50 kvm. För att leda produktionen inkallades en verkmästare Gustaf Nilsson med tidigare erfarenhet av tändstickstillverkning. Antal arbetare var 9 st. som bestod av kvinnor och barn och en svarvare. Tillverkningsvärdet uppgick 1861 till 4000 Rdr.

 

Var låg fabriken?

Fabriken var belägen ca 2 mil från Skövde på den västra sidan av berget Billingen vid Överstegården i Amundstorp. Huset revs 1926 och enligt uppgift fann man mängder av kapselpapper och splint och hundratals färdiga buntar.

 

Lagret brann upp

Under vintern 1861-62 brann en lagerbyggnad tillhörande fabriken varvid en större kvantitet färdiga tändstickor förstördes. Förlusten av lagret och andra svårigheter med denna typ av tändstickor gjorde att Johannes Larsson avyttrade fabriken i november 1862. Köpare var Sten Nils Cuno Sture apotekare i Falköping och Wilhelm Zoll vilka fortsatte driften i Falköping fortfarande under namnet Sköfde Tändsticksfabrik. Gustaf Nilsson flyttade med och arrenderade 1863 fabriken. Samtidigt arrenderade han ytterligare en fabrik. Han hann inte driva sina fabriker så värst länge då han i april 1864 hastigt avled och därmed avslutades tillverkningen i Falköping.


Etiketter

 

Liggande oval

Magnum Bonum med antikt hästspann Kan ha kommit från Lidköping

 


Källa: Billingsbygden 1984, Artikel av Arne Andersson

           De tände en eld, Loeve-Jansson-Rosell

 

© Thore Gustavsson, Åkersberga

 

http://thoresmatches.se