Alla dessa små tändsticksfabriker!

En kombination av bra hantverkskunnande ledde till att snickaren, målaren och smeden Nils Forslund startade en egen tändsticksfabrik 1880 och drev den under åtta år.

 

Läge och namn

Fabriken låg i Värmland närmare bestämt Brandsbols i norra Gräsmark och fick därför namnet Brandsbols tändsticksfabrik. Fabrikslokalen som numera är nedriven var uppförd i Bråne Brandsbol.

 

Uppfinnare och entreprenör

Först gjorde han ett besök på en tändsticksfabrik (troligen Jönköping) för att studera tillverkningsmetoderna. Men när han började skissa av maskinerna blev han utvisad ur lokalen. Men han hade ändå hunnit uppfatta konstruktionen och processen så att han vid hemkomsten, uppfinnare som han var kunde börja tillverka de maskiner han behövde. Dels en svarv som ur asptimret svarvade ut tunna fanerskivor av en tändstickas tjocklek. Skivorna delades till en tändstickas längd och sedan var det en annan maskin som stansade ut stickorna.  Stickorna plockades för hand in i ramar och skruvades fast varefter de doppades i en långpanna där tändsatsen låg utbredd. Satsen innehöll fosfor och var ytterst farlig att handskas med.

 

Arbetskraft

Arbetskraften bestod av småpojkar som drog svarven och stansmaskinen för hand och betalades med 5 öre om dan. Allt avancerat arbete gjorde Forslund själv.

 

Jakob Jonsson var en av pojkarna som var med och drog maskinerna.

 

Paketering och reklam

De färdiga stickorna paketerades i buntar med ungefär lika många stickor som i dagens askar. I reklamsyfte delade Forslund ut en bunt i varje gård. Han gick också runt i trakten samt till affärerna och sålde sina stickor.

 

Export

Närheten till Norge gjorde att stora delar av produktionen exporterades till Norge. Men trots export till Norge och en lokal marknad visades det sig att det var för liten produktion för att de skulle löna sig. Så efter åtta år slutade Forslund med sin tändstickstillverkning.

 

©Thore Gustavsson

 

Källor: Tidningsartiklar från Börje Olsson i Gräsmark som är barnbarn till Jakob Jonsson. 

 

http://thoresmatches.se