Bild på Barnarps fabriker som brevhuvud

 

Jönköping Westra hade egen askfabrik

Ingenjör C.F.Wennberg var från Barnarp där hans far var bruksägare. Efter examen vid Chalmers och utlandspraktik återvände han till hemtrakten där han startade fabriker för trämassa och tändsticksaskar. Han hade då kommit i kontakt med Bryant & May som var en stor tändsticksrörelse  i England. Papper behövdes till askarna och därför anlade han också ett pappersbruk i Torsvik. Askfabriken startade 1877 och under det året hade man 15 anställda och 1891 var det 87 anställda. Bräderna till tändstickskistorna sågades i eget sågverk. Folket i de omgivande socknarna klistrade askar och etiketter för Wennbergs fabrik. Han satte verkligen fart på industrin och skapade arbetstillfällen i Barnarp. Bryant & May var en stor och viktig kund de första åren. En stor del av produktionen bestod då av askar, med "Engelska Bryant & May etiketter". 1881 startade Wennberg Jönköping Westra och tog förstås askarna från Barnarps askfabrik och tändstickspapperet från Thorsvik pappersbruk. Carl Fredrik Wennberg bortgång 1899 blev ett bakslag för verksamheten och Barnarps fabriker lades ner 1908.

 

 

Så här såg Barnarps fabriker ut på vykort. Det kan vara svårt att i dag  tänka sig en så stor industriell enhet liggande mellan Barnarpsjön och gamla riksettan.

 

 

De sista resterna av Barnarps askfabrik.  Bilden tagen på 1930-talet.

 

Den här asken är från Barnarps askfabrik. Den hittades i trossbotten vid renovering av ett hus i Bashult, några kilometer från Barnarp.

 

Här är några etiketter som användes vid fabriken.

 


Källor: Bengt Sandberg, text och bilder

            Den Svenska Tändsticksindustrins Historia

            Tabergs Bergslags XX 2003 (Hembygdsbok)

           

 © Thore Gustavsson, Åkersberga


 

http://thoresmatches.se