Bruzaholms spånaskfabrik

I boken ”Den Svenska Tändsticksindustrins Historia” redovisas i förteckningen över svenska tändsticksfabriker att det fanns en spånaskfabrik i Bruzaholm grundad av A.F. Ljungbeck. Fabriken startade 1884 och nedlades 1888. År 1884 fanns det 33 anställda och ett tillverkningsvärde på 6000 kronor.

33 anställda förbryllar

Med så lite information om fabriken är det mycket man vill ha svar på. Med en fabrik med 33 anställda borde det finnas mer dokumentation eller berättelse från orten. Men det kan vara så att man räknade alla som klistrade askar som hemarbete då främst barn och kvinnor. Askarna levererades till närliggande tändsticksfabriker där de fylldes med tändstickor. Intressant också att veta var fabriken var belägen, säkert vid något vattenfall i Brusaån  som var drivkraften vid den tiden. I fabriken måste det funnits en spånsvarv för att svarva fram faner till askarna.

Trots sökande i olika kanaler och källor har jag inte fått fram mera information om Bruzaholms spånaskfabrik. Men man vet aldrig, kanske någon bär på uppgifter som kan komplettera min berättelse.

 

Källor: Den Svenska Tändsticksindustrins historia, Cederschiöld – Feilitzen

©Thore Gustavsson, Åkersberga

 


http://thoresmatches.se