"Pinknödigs" cykelverkstad

 

Hur många gånger har jag inte tänkt att jag måste fotografera "Pinknödigs" cykelverkstad vid Centralvägen 21 , innan den helt uppslukas av grönskan. Tiden då det vanligaste transportmedlet var cykel var denna cykelverkstad  en viktig instution för Hälleforsnäsborna som kunde få sina cyklar reparerade men också köpa nya eller begagnade cyklar. "Pinknödig" som han kallades i folkmun hette egentligen Erik Sjömalm och var anställd vid bruket som modellfilare och skötte sin verkstad på kvällstid. Men kunde också ta ledigt i perioder då verkstaden hade mycket jobb. Hit följde jag med min pappa på femtiotalet och köpte min första cykel som var en damcykel och kostade tio kronor. Om min första cykel har jag tidigare skrivet om i boken "Bruket kallar"

Den här cykelverkstaden gick man gärna till om ville ha hjälp med en punktering. Snabbt och vant tog han bort hjulet och lossade slangen, luftade den med tryckluft och lokaliserade hålet i ett vattenbad  torkade torrt applicerade en gummilapp och nu kommer det viktigaste han vulkade gummilappen. Nu var man säker på att gummilappen inte lossnade.  Så var det klart och betalningen kanske blev tre kronor. Hos Sjömalm köper jag min första riktiga herrcykel. Det är sent femtiotal och jag arbetar i bruket och har lyckats spara ihop 225 kronor . Det är vad en ny Hermes herrcykel kostar från Nymans verkstäder i Uppsala.

 

© Thore Gustavsson


Än så länge kan man se den på 40- och 50-talet så flitigt anlitade cykelverkstan men snart har växtligheten och träden tagit över helt.

 

Det här var framsidan och entrén till verkstaden.