Brukssjön runt

Det tar sin början vid den här bryggan vid Marionstorp. Det är inte samma brygga som när jag växte upp. Den är väl utbytt ett par gånger, även den här har sett sina bästa dar. Här låg ekan förankrad. Här badade vi och tvättade oss på sommarhalvåret. Farsan började redan första maj efter demonstrationen och mötet vid bruket. Då blev det ett premiärdopp vid bryggan. Här lade vi ut ryssjor och mjärdar och fick massor av fisk som bidrog starkt till försörjningen. Fisket fortsatte på vintern med pimpling och att sätta ut saxar. Oftast skrapade vi vår egen bandyplan där vi ungdomar spelade bandy. Isen gav oss snabbare väg till bruket med spark och sparksko och man åkte med blixtens hastighet ner till bruket. När det blåste kunde man fälla ut jackan eller rocken och man fick mera medvind. Vi hade flera landstigningsställen som Parken, Gula badhuset och Haga beroende var man skulle i samhället.

När vi nu är i den delen av Brukssjön måste jag påminna om alla bandymatcher som brukets blå utkämpade på isen utanför Haga och badhuset. Många gånger med så stor publik på isen att det började knaka och man fick sprida ut sig. Isupptagning utanför slaggvarpen är också något som dyker upp ur minnet. Att såga upp isblock som förvarades i isdösar för att förse brukets tjänstemän med is till isskåpen under sommarmånaderna.

Men nu återvänder vi till sommaren och badplatserna. Först det stora badet vid parken med badhus och bryggor. Det fanns också en avstängd vik "pruttviken" för de allra minsta. Här gick vi i simskolan och lärde oss simma så pass att vi kunde klara järnmärket. Gula badhuset var för brukets tjänstemän och kapten Rudberg hade ett eget badhus ute på udden. Inte lika flott men ändå ett fint bad var Lugnetudden där man också kunde simma över till Stora holmen. I Järpstugeviken intill hade en kompis och jag båtplats för en självbyggd badbåt. Men den kuskade vi runt och utforskade  Brukssjöns stränder under ett par somrar. Vidare på motsatta sidan kunde man pröva på Sandtäppans bad och också vada över till Myrholmen om man kände för det. Vi förflyttar oss till flyna ovanför Marionstorp där vår familj hade ett badberg där man ogenerat bada och stressa av efter arbetets slut.

Norra delen av Bruksjön eller långerna som vi sa började ungefär vid Marionstorp. Här kunde man glida fram med ekan i de kanaler som bildats mellan flyna och studera fågellivet. Se på tranorna som varje år rastar på flyna och höra storspovens drill som också blev något av en signatur för Brukssjön.

Stilla sommarkvällar kunde man höra dansmusiken från parken när tonerna fortplantade sig över sjön. Likaså kunde man få höra dragspelsmusik från Myrholmen när personalen från tjänstemannamässen hade sin utflykt.

Stor dramatik utspelar sig en vinter när jag och en kamrat  är på isen utanför Marionstorp. Ett svagt pinglande hörs oppifrån långerna, en timmerfora är på väg.  Sedan hörs det starkare ju närmare de kommer. Det är oftast ett tiotal hästar med timmerlass. Hästarna springer när de kommer förbi oss och körarna som sitter på lasset låter piskan vina. Det står som ett moln av ånga från hästarna och ibland frustar hästarna till som för att ta nya tag. Man hör hästarnas hovtramp och medarnas gnissel mot den kalla snön och nu ringer pinglorna starkt. Där står jag och min kamrat vid sjökanten och betraktar skådespelet. Ibland springer vi fram mot timmerforan och hoppar på längst bak på det sista timmerlasset för att åka med ett stycke. Efter ett stycke hoppar vi av och börjar sakta gå hemåt. Först då upptäcker vi hur kallt det är

 

 

© Thore Gustavsson, Åkersberga


 

 

http://thoresmatches.se