Idealbiografen


Idealbiografen hade en egen anslagstavla 

vid busshållplatsen utanför Bruket

 


Priserna har ändrats under åren Det jag minns var 1.75 kr för barnförbjudet och 60 öre för matiné


Idealbiografen

Hälleforsnäs var inte precis någon nöjesmetropol, så ibland måste man göra en utstickare för att överleva. Som att ta SSU-bussen till Oscars i Stockholm och se My fair lady eller fara in till Eskilstuna och se Knäppupprevyn.

 

Biografen

Men något som alltid fanns till hands var Idealbiografen i Rosenborg. Där visades stadigt film onsdag, fredag, söndag. Visat film har man gjort sen trettiotalet och ägare av Idealbiografen var Elof Johansson kallad ”Bio-Elof”. Sonen Rolf som var min skolkamrat hade hand om affischeringen och dessutom var han biografmaskinist. Idealbiografen hade sin plats i Rosenborg med 236 platser för biobesökare i salong och läktare. Läktaren var favoritplatsen för ungdomen. Till höger vid trappen mot läktaren hade vaktmästarfrun en liten godiskiosk där man kunde köpa sina chockladkyssar.

 

Biografkedja

Bio-Elof som han kallades hade en omfattande bioverksamhet i Sörmland. Förutom Hälleforsnäs visades film i Bettna, Enhörna, Hållsta,Råby, Skebokvarn, Torsvalla, Vagnhärad och Öknaby. Filmerna beställdes vid besök i Stockholm eller i hemmet och visades runt på alla hans biografer.

 

Filmer jag minns

Inte alltid visades kvalitéfilm. Men ibland kunde det komma publikdragande filmer som Bergmans film ”Sommaren med Monika” och Mattsons ”Hon dansade en sommar” då blev flera föreställningar. En film jag såg hette ”Stålhjälmen” det var en krigsfilm som handlade om Koreakriget. I filmen blir en skådespelare skjuten och dör. Men längre fram i filmen är han levande igen, då förstod vi att filmrullarna blandads fel. Då fick vi se om filmen vid ett senare tillfälle. En annan film som fastnat i minnet som jag såg tillsammans med min pappa var boxningsmatchen mellan Tandberg och Baksi på Råsunda fotbollsstadion. Tandberg vann matchen. Barnen från Frostmofjället var en återkommande film men ingen lämplig barnfilm alldeles för sentimental och gråtmild tyckte jag.

 

Paus mitt i filmen

Eftersom det bara fanns en projektor så måste maskinisten byta rullar och då blev det en kort paus då man kunde gå ut och få lite luft eller ta ett bloss. Maskinister i projektorrummet var Uno Claesson, Rolf Johansson och Erik ”Jim” Isaksson.

 

Visade själv film!

I Floda Folkets Hus i Öknaby visade Bio-Elov själv film. Där hade man också två pauser i filmen för att skulle kunna byta rullar. Här som på alla andra ställen gräts det floder när Barnen från Frostmofjällen visades. På femtiotalet betalade Bio-Elov 10 kronor i hyra för lokalen och en viss procent på intäkten.

 

Varm korv

När bion var slut kunde man köpa varm korv i backen nedanför Rosenborg där Lennart Thim hade sin korvkiosk. Senare var kiosken placerad utanför Bruket och blev också samlingspunkt efter bion.

 

Flitig besökare

Under ungdomsåren var jag en flitig besökare på Idealbiografen och det gjorde så att jag blev en biten cineast. Och jag kan konstatera att film skall ses på vit duk och i mörker det ger den bästa behållningen.

 

©Thore Gustavsson, Åkersberga