Skolbacken (Eftertraktade arbetarbostäder)

 

Skolbacken, vykort från Sigurd Johanssons förlag.

 

 

När verksamheten och arbetsstyrkan ökade på Bruket behövdes bostäder.

Åren 1928-29 byggde Byggmästare Theodor Andersson sex hus i Skolbacken belägna utmed Bruksallén och Celsings allé. Beställare var AB Järnförädling. Kontrakt på fem hus skrevs den 1-6 1928. Tre hus skulle vara färdiga första året och de två andra i juni året därpå. Kostnaden för dessa hus var 85.500 kronor. Tidigare hade ett nästan lika hus färdigställts.

 

Efterfrågade

Hög standard gjorde att de blev mycket efterfrågade. Det var de första husen som fick vattentoalett och handfat. 24 familjer kunde få en bättre standard.

 

Standard

Varje hus bestod av fyra lägenheter med 1 rum och kök. Vattentoalett och tvättställ. I köken fanns ett mindre skafferi och glasskåp. Vedspis (Huskvarna nr 27) med vattencistern i koppar.  Diskbänk och en vedlår. Vatten med tappkran ovan diskbänk och slasktratt. Vit kakelugn i rummen försedda med mässingssmide. Tvättstuga, matkällare och vedbod.

 

Klassisk stil

Husen var uppförda i trä och nyklassisk stil. Mycket av det arkitektoniska formspråket som är utmärkande var pilastrar och tandsnittslister. Färgen var faluröd med vita knutar och takrännor.

 

Centralt läge

Skolbacken hade ett centralt läge i samhället, nära till jobbet, Sigges kiosk och bussar. Genvägar till Bruksskolan och Konsum.

 

Så här såg husen ut exteriört. Inget var monteringsfärdigt. Fönstren tillexempel tillverkades och kittades på plats. Hyresgästerna höll alltid snyggt framför husen.

 

På ritningen ser man platsen för kakelugnarna. Köket var också sovplats för vuxna eller barn. En utdragbar kökssoffa var nästan ett måste. Bäddsoffa i rummet Utdragbara sängar i rummet om familjen var stor som sen ställdes undan på dagen. Förrådet kunde också användas till studiekammare. Trivsamt, enkelt och praktiskt.

 

 

I varje hus installerades en vedspis av fabrikatet Husqvarna 27 Spisen kan idag betraktas som ett konstverk.

 

Livet på Skolbacken

Hur levde människorna i de nya husen på den tiden. Nära till jobbet och man kunde gå hem på lunchen och äta och sova en stund. Man arbetade 48 timmar i veckan och då även lördagar. Kvinnorna var hemmafruar och skötte barn, hus och hem. Det kalla årstiden fick de elda i spis och kakelugn så att det inte blev utkylt under dagen. Städa och tvätta sotkläder. Det var ett heldagsjobb precis som männen. På fritiden kunde man gå på bio, titta på fotboll och bandy. Dans och uppträdande i Folkets Park. Deltaga i föreningsliv. På semester cyklade man till någon camping eller besökte släktingar.

 

Källor: Flens kommun

            Hälleforsnäs Gjuterimuseum

            Byggkontraktet med Theodor Andersson

 

© Thore Gustavsson, Åkersberga


 

http://thoresmatches.se