Folkparksminnen

"Mitt i den svenska sommaren finns en Folkets Park.
Där blir den rädde av en pilsner stor och stark.
Där blir den sorgsne glad, här blir den arge snäll
och ensam eller tvåsam - det är sommarkväll"

Beppe Wolgers

 

 

Folkparksminnen från Hälleforsnäs

1 juni 2013 gjorde jag och Ragnar Boman en bruksvandring. Här vill jag återge den del jag svarade för. Arrangör var Mellösa Hembygdsförening och Gjuterimuseet.

Minnena väcktes bland deltagarna som kunde komplettera med egna berättelser. Foto: Anna Hubsch

 


Entrén

Mellan Lyckås och Norra porten på bruket börjar vår vandring. Föreställ er en portal med en bård av kulörta lyktor med texten FOLKETS PARK mellan två biljettkurer där var entrén till parken. Från entrén kunde man sen gå på en välkrattad grusgång med rosenrabatter på båda sidorna ner till serveringen, eller snedda av till vänster direkt till dansbaneområdet. Kulörta lyktor lyste upp runt hela parken.

 

Kiosken

Vi kommer nu ner till serveringskiosken som byggdes efter dansbanan med kök och luckor för försäljning av kaffe, dricka och godis. Det fanns också en täckt veranda med stolar och bord. Längst in i byggnaden fanns ett litet kontor där festkassören höll till. Revs  på 60-talet och blev sommarstuga.

 

Uteservering

Vid sjöstranden fanns en uteservering med kulörta lyktor där man kunde sitta och fika. Där höll man till med sillsexa någon gång om året. På andra strategiska platser fanns också soffor, stolar och bord.

 

Innan öppnandet

Det började på våren, hela parken städas och krattas och nya blommor skulle sättas.  Många Hälleforsnäsbor var engagerade för att allt skulle fungera. Kvinnornas uppgift då var att skura bänkar stolar och bord.

 

Parken öppnas

Parken öppnades sista april då man tände ett stort majbål men också tjärtunnor nere vid sjön. Det behövdes denna ofta kyliga vårkväll och vårkläderna skulle prövas. Manskören var där och sjöng vårsånger under ledning av Oscar Enroth. Och så stort fyrverkeri förståss. Klockan 22 släktes ljuset i parken och så smällde man av ett knallskott. Sen sköt man raketer, tände solar och stort vattenfall och på slutet bengaliska eldar i olika färger. Sen small det ett knallskott till och så var det över. Pyrotekniker var Isaksson och Kåbring.

 

Dansbanan byggdes 1912

Sen går vi upp för backen till dansbanan som var en stor rund bana av självbärande konstruktion med en estrad för musiken. Där spelade både lokala  orkestrar som Åkes och Knattens. Men också stora orkestrar som Putte Wickman, Emil Ivring och Hasse Khan de hade också egna scenuppträdande.  Utanför fanns också en sågspånsplan och varje år vid öppnandet hade man strött ut färskt sågspån.  En biljettkiosk fanns för försäljning av dansbiljetter. Den kiosken finns bevarad och kan ses på museet. På sommaren anordnades danskurs av en man som hette Apollon från Eskilstuna.

 

Tombola

Vidare fanns det en tombolakiosk där men sålde lotter och där alla vinsterna stod utställda på hyllor. Fick man en hemlig vinst fick man vänta tills lotteriet  var slutsålt. De var alltid de bästa vinsterna och  då skulle de stå kvar så länge som möjligt.

 

Pilskjutning och pilkastning

En byggnad fanns för pilskjutning med luftgevär där kunde man vinna någon vinst om man nådde bra poäng. Bredvid  var det pilkastning.

 

Korvkiosk

I sluttningen ner mot serveringen fanns det en korvkiosk och den var livligt frekventerad för de flesta skulle ha en korv under kvällen. Det var också ett bra ställe när vi ungdomar dan efter festerna letade pengar i sågspånet och gruset. Nedanför dansbaneräcket kunde man också hitta pengar, eftersom man lade kavajer och kappor på räcket.

 

Teatern

I sluttningen ner mot Brukssjön fanns en teaterbyggnad och med sittplatser i den naturliga lutningen ner mot teatern. Byggnaden var ett suterränghus och längs ner fanns det loger för artisterna. Det var uppträdande där ganska ofta. Höjdpunkterna var nog Malmstentruppen och Varieté International och då byggde man en platta framför scen för att klara luftakrobaterna. Men också andra kända artister som Sigge Fürst, Yngve Stoor med sin hawaiorkester, Calle Jularbo, Bertil Boo, Calle Reinholtz och Hamony Sisters. Vår egen operasångare  Folke Andersson ibland med Sylvia Beré. Teater och operettförställningar. Snoddas drog mycket folk jag tror han har publikrekord. SSU och SGU uppträdde med revyer och så amatör tävlingar där ortens förmågor fick visa upp sig. Gjutarna , Metall och SSU hade fester med  uppträdande av en känd artist. SSU:s Sommarting hölls i parken  under en helg och då fylldes parken av ungdomar som kom cyklande från hela Sörmland. Kräftor som var tjyvtagna såldes i parken. Något år anordnades också en maskerad med priser till de som hade bästa förklädnaden.

 

Slagsmål

Slagsmål i parken hörde till då och då. Det fanns alltid minst två ordningsvakter i parken som kunde stävja bråket. Poliserna Blom och Högberg tittade till ordningen ibland.

 

Första maj

Första Maj mötena hölls också i Folkets Park då demonstrationståget utgick från torget gick en sväng i samhället förbi bruket och upp till Folkets Park.



Speciella insatser

Gösta Lundström tog tjänsteledigt från bruket och körde turnébussen åt Varite International. Kaffevatten och övernattning till artister svarade familjen Norens för som bodde närmast.

 

Dass och jordkällare

Bakom serveringskiosken mot badhuset fanns toaletterna som var den mindre trevliga delen av parken. Här fanns också jordkällare, där förvarades sockerdricka, loranga, citronil och krusbär. Det fanns där också en bod för materialförvaring, korkdynerna  till sommarens simkurser förvarades där.

 

En pärla

Folkparken i Hälleforsnäs var en pärla omvittnat av både ortsbor och besökande utifrån.

 


 

© Thore Gustavsson

 

Källor: Egna hågkomster

              Sylvia Forselius minnen från Folkets Park